lauantai 14. tammikuuta 2023

Esittelyssä: Rally-toko . Osa 1.

 
Englanninspringerspanieli. Kuva Tiina Huppunen


Tervetuloa rally-tokoon!


Rally-toko on mukava laji, täynnä erilaisia kylttejä ohjaajalle sekä koiralle. Vaikeinta lajissa onkin kylttien muistaminen ja palkkaamattomuus. Koiralta vaaditaan erilaisia liikkeitä, joita kylteissä pyydetään. Koiran koulutusta helpottaa notkeus, nopeus kisoissa ja helposti palkkautuminen treenatessa. 


Tärkeintä rally-tokossa on kuitenkin pitää hauskaa koiran kanssa! Rally-tokoyhdistys ry:n sivuilta lainatakseni: “Rally-toko on hauskaa aktivointia, jota voivat harrastaa kaikenikäiset ja kaiken kokoiset koirat ja ihmiset! Tärkeintä radalla ja treeneissä on iloinen kontakti, liikkeet suoritetaan hymyssä suin hännät heiluen.”


Rally-toko viralliset kokeet ovat Palveluskoiraliiton alaisia kokeita. Kokeeseen osallistuessasi tarvitset lisenssin. Niitä on erilaisia: SPKL:n lisenssi, kertalisenssi, perheenjäsenlisenssi ja alle 18-vuotiaan lisenssi. Lisenssi on ohjaajakohtainen.


Kokeeseen ilmoittaudutaan Virkussa. Virkku on Palveluskoiraliiton oma järjestelmä internetissä. Virkusta löytyy kokeeseen liittyvät tiedot kuten aika, paikka, tuomari, järjestäjä ja ilmoittautumisajankohta, sekä mihin otat yhteyttä ilmoittautuaksesi. Ilmoittautuminen tapahtuu yleensä kysymällä koepaikkaa sähköpostin avulla, sillä joihinkin kokeisiin voi olla ruuhkaa ja et välttämättä saa paikkaa, sillä koe voi olla täynnä. Mikäli saat vastauksen, että sinulle on varattu koepaikka, saat salasanan millä pääset ilmoittautumaan. Sitten vain maksat kokeeseen ilmoittautumisen (tiedot löytävät sieltä Virkusta) ja ilmoittaudut kisoihin. Kokeisiin menemistä ei tarvitse jännittää, sillä kaikilla on joskus ollut se ensimmäinen kerta, kun tulee kokeisiin. 


Tärkeintä kisoissa on pitää hauskaa ja yrittää olla rento. Pieni jännitys saattaa olla hyvästä, sillä yleensä kaikkia jännittää vähän, joten et ole yksin. Paikalle mentäessä pitää muistaa ostaa kilpailukirja ja tästä olisikin hyvä mainita ilmoittautumissähköpostissa, jotta järjestäjät osaavat varautua tähän. Kilpailukirjaan tulee koirakon tulokset kisasta. Lisäksi kilpailukirjaan tulee koiran ja omistajan tietoja. Muista vielä varmistaa lähtiessäsi kokeeseen, että sinulla on mukana koiran rokotuspaperit (sekä rokotukset kunnossa!) ja iloinen mieli. Rokotukset tarkistetaan aina koepaikalla. Lisäksi tulisi olla panta/valjaat ja hihna, josta ei roiku mitään ylimääräistä. Muista myös tarkistaa itsesi, että sinusta ei roiku mitään ylimääräistä. Kisakehään ei saa viedä taskussa leluja tai nameja, mutta kentällä saa kehua koiraa jos haluaa. 


Harjoiteltaessa kannattaa etukäteen tarkistaa, että itse osaa kyltit. Harjoittelu ennen koetta riippuu ihan omasta koirasta. Itse tykkään käydä läpi vaikeita liikkeitä tai sitten sellaisia mitä en yleensä tee. Kuitenkin myös välillä käyn läpi helpot ja kivat liikkeet, jotta saan itseni varmaksi, että ne onnistuu hienosti. Lisäksi tarvitsee muistaa, että kisat saattavat olla erilaisissa olosuhteissa, jotkut ulkona ja toiset sisällä. Jotta olisitte varautuneita kisaa varten kannattaa treenata erilaisissa paikoissa ja olosuhteissa.


Koepaikalle tultaessa käydään ilmoittautumassa. Ensimmäisellä kerralla koira mitataan ja siru tai tatuointi tarkistetaan. Sitten alkaakin rataan tutustuminen. Tutustumisessa  tuomari käy yleensä perusasiat läpi, tarkastaa esimerkiksi kaulapannat. Tämä on se vaihe, kun sinulla on oikeus kysyä esimerkiksi liikkeistä tai koiran / sinun varusteista. Tässä samalla  pääsee kävelemään kylteistä tehtyä rataa läpi. Itse yleensä kävelen radan läpi, niinkuin minulla olisi koirani vieressä, sillä koirat odottavat tämän ajan koealueen ulkopuolella. 


Rataan tutustumisen jälkeen, varsinainen kisa alkaa numerojärjestyksessä. Koiran tulee olla kytkettynä kehään mentäessä ja myös pois tullessa, muuten suoritus hylätään.  


Tärkeintä näissä kisoissa on pitää hauskaa ja nauttia! Lähteet:

http://www.rally-toko.fi/sivusto/

https://www.palveluskoiraliitto.fi/suomen-palveluskoiraliitto-ry/lisenssi.html

http://www.rally-toko.fi/sivusto/rally-toko/kyltit-2019.html


Teksti ja kuvat: Nea Korelin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti