perjantai 14. heinäkuuta 2023

Pentulaatikosta metsästyskoiraksiEsittelyssä kerhomme uusi jäsen, Birchbarrow's Maiden, tutuille "Synkkä".
Synkkä on käyttölinjainen englanninspringerspanieli.

Se on oma kasvattini, ja jo kaikkien pentujen (9kpl) ollessa vielä kotona pyrin ottamaan jokaista yksitellen touhuamaan ihmisen kanssa mahdollisimman usein. Ensimmäisessä videossa pentu on 6 viikkoa ja harjoittelee leikin varjolla luoksetuloa sekä kuulolla olemista. Pidän pennun aina lähellä itseäni ulkoillessa, se ei saa poistua luotani muutamaa metriä kauemmas. Näin se oppii tietämään että asiat tehdään aina yhdessä kanssani, eivätkä tämän "kuplamme" ulkopuoliset asiat hetkauta sitä suuremmin tulevaisuudessakaan.
Lopuissa videoissa Synkkä on reilu 8-viikkoinen ja alkaa opetella elämän muitakin perusasioita; istumista käskystä, vihellykseen ja käsimerkkiin, paikallaan pysymistä sekä noutamista. Kontaktinhakuinen pentu tarjoaa itse kontaktia ja istumista, ohjaajan tehtävä on vain vahvistaa nämä hienot ominaisuudet käyttöön. Videoiden harjoitukset ovat Synkän ensimmäiset. Ensimmäiset harjoitukset toteutan aina sisätiloissa. Haastavinta on muistaa aina vapauttaa pentu käskyn alta, tai antaa sille uusi käsky. Haluan sen istuvan paikallaan kuin tatti, aina siihen asti että tulee vapautus tai uusi käsky. Pentu ei vielä tunne mitään käskyjä, joten helpoin on opettaa vain yksi "istu", jolloin istutaan seuraavaan ohjeeseen asti. Ei "istu, paikka", tai "istu, odota" tms.

Virkeälle ja energiselle työkoiralle malttaminen on usein kompastuskivenä, tässä hyödynnän koulutettuja aikuisia koiria: on helpompi istua paikallaan rivissä kun muutkin istuvat.

 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti