Vesihäntä, häntähermon tulehdus, tuo viheliäinen vaiva joka voi yllättää. Yleisemmin vesihäntä mielletään spanieli roduille, tunnetummin se voi kuitenkin tulla kaikille koirille.
Meillä koettiin vesihäntä viime vuoden lopputalvesta. Ei, ei oltu uimassa, vaan koira makoili mielellään ulkooven edessä, jonka alta tuli vetoa. Häntä roikkui kuin lehmällä, se ei heilunut, eikä noussut selän tasolle ylös. Koira oli erittäin kivulias ja alakuloinen. Eläinlääkärissä tutkimuksissa koira rauhoitettiin sen kivun vuoksi ja hännän alueelta otettiin röntgenkuvat. Näin suljettiin mahdollinen murtuma pois. Diagnoosina oli vesihäntä, johon annettiin kipulääkettä, koira pidettiin lämpimänä takapäästä, sekä levossa.
Tuo vesihäntä oli tavallista ärhäkämpi. Koira ulisi ulostaessaan, johon annettiin parafiiniöljyä, sekä Levolackia ulosteen pehmentämiseen. Vasta noin kolmen viikon kuluttua, koira oli normaali oma itsensä.
MISTÄ VESIHÄNTÄ TULEE?
Kuten nimi viittaa, vesihäntä tulee useimmin uinnin jälkeen, kun koira on märkä ja häntähermo saa kylmää. Myöskin kesähelteillä.
Se voi tulla myös kovasta rasituksesta.
Hännän innokkaasta heiluttamisesta.
Vedosta esimerkiksi ovensuussa, kuten mainittiin, mutta myös ilmastointi autossa tai linja-autossa voi aiheuttaa sen. Meillä kävi niin että koira halusi vilvoitella tallissa, mutta saikin vesihännän lattialla maatessaan.
Pienessä tilassa olemassa esim. automatkat.
Oireet ovat; häntä roikkuu suoraan alas ja se ei heilu. Joskus hännän juuren karva nousee pystyyn. Koira on kivulias ja alakuloinen.
Hoito; yleensä tuo vaiva menee ohi muutamassa päivässä kipulääkkeellä, levolla ja lämmössä. Jos vaiva pitkittyy tai on erityisen kivulias käy eläinlääkärisi luona näyttämässä koiraasi jossa suljetaan mahdollinen murtuma pois.
Lähteet:
Omakohtaiset kokemukset
Kivutonkoira .fi
“Koiran verestä löytyy paljon kreatiinikinaasia, entsyymiä, joka kielii lihaskadosta. Lämpökameralla nähdään, että hännän juuri on epänormaalin kylmä. Se viittaa siihen, että alueen verenkierto on estynyt. Vahvahäntäisen eläimen häntälihakset ovat ahtaassa tilassa, jonka vuoksi turvotus johtaa paikalliseen hapenpuutteeseen. Tämä aiheuttaa lihassolujen rappiota ja kovaa kipua.” (www.Kivuton koira.fi).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti