sunnuntai 19. helmikuuta 2023

Rally-toko, osa 2. Kyltit 1-19.



Tällä kertaa käymme alokasluokan 1-19 kylttien liikkeitä läpi. Kylttien kuvat löytyvät alhaalla olevasta linkistä.


Kyltti tulee suorittaa aina siten, että kyltti jää sinun oikealle puolellesi. Lisäksi kyltin suoritusalueella tulee käydä. Suoritusalue on kyltin vieressä ja se on kooltaan noin 50 cm x 50 cm. Tietystikin on olemassa kylttejä, joiden suoritus menee kyltin taakse esim. kyltti 15, tässä tehtävä suoritetaan kyltin takana. Yleensä kaikki käännöstehtävät suoritetaan kyltin edessä. Alempien luokkien kylttejä voi esiintyä myös ylemmissä luokissa.


Kyltti 1 on se mistä lähdetään. Siinä lukee lähtö ja tästä alkaa tehtävärata. Tässä kyltissä mennään kyltin suoritusalueelle ja pyydetään koira tulemaan vasemmalle puolelle istumaan eli perusasentoon. Alokasluokassa koiran hihnaa ei irroteta, mutta muissa luokissa irroitettaisiin seuraavaksi koiran hihna. Tämän jälkeen tuomari kysyy oletko valmis. Yleensä itse nyökkään ja sanon jep, jolloin tuomari antaa luvan  suorittaa tehtäviä.


Kyltti 2 on maali. Maali ohitetaan, ja ajanotto sekä suoritus loppuu. Maalin ohitus tapahtuu edellisen tehtävän suoritus nopeudella. Lisäksi, ylemmissä luokissa saattaa vaikuttaa myös seuraamispuoli, mutta maalia ohittaessa se ei vaihdu. Ylemmissä luokissa koira kytketään heti tehtäväkyltin jälkeen. Tässä pitää olla tarkkana, ettei kävele kytkemättä koiran kanssa ulos kehästä.


Kyltti 3 on käännös tehtävä. Ohjaaja ja koira tekevät yhdessä 90 asteen käännöksen oikealle, kyltin edessä.


Kyltti 4 on samanlainen kuin kyltti 3, mutta vain vasemmalle.


Kyltti 5 on myös käännöstehtävä, joka tapahtuu kyltin edessä. Koirakko tekee yhdessä 270 asteen käännöksen oikealle. Käännöstä pystyy mielestäni hahmottamaan paremmin, kun ajattelee D -kirjainta.


Kyltti 6 on samanlainen kuin kyltti 5, mutta vain vasemmalle. Tämän kyltin muoto on mielestäni D -kirjain, mutta vain väärinpäin.


Kyltti 7 on sellainen, jossa ohjaaja kääntyy oikean kautta takaisin tulosuuntaan. Koiran seuratessa koko ajan samassa kohtaa. 


Kyltti 8 on samanlainen tehtävä, mutta käännös tapahtuu vain vasemmalle. Koira edelleen samassa kohdassa.


Kyltti 9 on monen mielestä hankalin käännös. Kyltin edessä ohjaaja kääntyy vasemmalle ja samalla koira kiertää ohjaajansa takaa ulkokautta takaisin vasemmalle seuraamaan (eli koira kääntyy tehtävän alussa oikealle päin).


Kyltti 10 on kyltin sivulla tehtävä kyltti. Koira seuraa ohjaajaa koko ajan, jolloin ohjaaja kääntyy koiran kanssa tiiviin 360 astetta (täysi ympyrä) ja jatkaa samaan suuntaan, johon oli ennen kylttiä menossa.


Kyltti 11 tapahtuu samanlaisesti kuin kyltti 10, mutta vain vasemmalle päin.


Kyltti 12 on liike, jossa vauhti hiljenee normaalista vauhdista. Vauhti ei muutu ennemmin kuin tulee uusi kyltti, jossa vauhti muuttuu tai sitten tulee maali. Tämän kyltin tehtävässä pitää olla selkeä muutos vauhdissa.


Kyltti 13 on liike, jossa vauhti kasvaa, jolloin se on juoksua. Tämä vauhti ei muutu ennen kuin tulee uusi kyltti, jossa vauhti muuttuu tai sitten tulee maali.


Kyltti 14 on normaalivauhti. Normaalivauhti on se, jossa koirakko kävelee tavallista kävelyvauhtia. Normaali kulkunopeus ei muutu, ellei tule jokin yllä olevista vauhdin muutos tehtävistä tai sitten maali.


Kyltti 15 on kyltti, jossa suoritus tapahtuu kyltin jälkeen. Koira seuraa ohjaajaa ja ohjaaja ohittaa kyltin suoritusalueen ja menee kyltin taakse. Kyltin takana ohjaaja ottaa askeleen suoraan sivulle (oikealle), jolloin koira tulee ohjaajan sivulla tiiviisti mukana.


Kyltti 16 on spiraali oikealle. Merkit jäävät koirakon oikealle puolelle. Merkit ovat yleensä tötteröitä. Tehtävässä kierretään ensin kaikki kolme merkkiä ja sitten kaksi ja lopulta vielä viimeinen merkki spiraalin mallisesti. Tässä kannattaa muistaa mistä välistä on jo kulkenut. Kyltti voi olla olla kauempana merkeistä, jolloin sen suoritus alueella vain käydään. Jonka jälkeen mennään suorittamaan tehtävää tai sitten kyltti voi olla ensimmäisessä merkissä kiinni, jolloin se automaattisesti kierretään joka kerta, koska et mahdu välistä.


Kyltti 17 on samanlainen kuin kyltti 16, mutta kiertäen vasemmalle päin.


Kyltti 18 pujottelu edestakaisin. Pujottelu alkaa aina merkin oikealta puolelta. Merkkejä on 4kpl. Viimeisen merkin kohdalla käännytään takaisin päin ja pujotellaan takaisin. Tässäkin kyltti voi olla kiinni tai erikseen, kuten spiraalissa.


Kyltti 19 on pujottelu yhteen suuntaan. Merkkejä on 4 kpl. Merkit pujotellaan vain yhteen suuntaan, jolloin ei siis tulla takaisin. Pujottelu aloitetaan oikealta puolelta. Kyltti voi olla kiinni tai erikseen, kuten edellisissä.


Tekst ja kuvat: Nea Korelin

Lähteet:

http://www.rally-toko.fi/sivusto/rally-toko/kyltit-2019.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti