tiistai 14. maaliskuuta 2023

TRIMMAAJAN TOIVE

 

Kun tuot koirasi trimmaukseen, ole kiltti ja huolehdi jotta  koirasi on

  • pesty puhtaaksi
  • koira on kuiva ja
  • turkki selvitetty 


On tärkeää että koiran turkki on puhdas ja kuiva. Ellet halua tai pysty pesemään sitä itse, anna trimmaajan tehdä se puolestasi. Puhdas turkki on parempi työstää ja lopputulos on parempi.

On myös vaikutus millä aineilla peset koiran. Jokaiselle turkille on omat sopivat tuotteet. Ihan kuin meille ihmisille, kaikille koirille ei sovi samat aineet.






Kuiva turkki - sakset pakenevat märkää karvaa.


Työvälineemme sakset ja trimmauskoneen terät eivät ole kovin halpoja. Saksien hinta saattaa vaihdella useista kympeistä jopa satoihin euroihin. Samoin koneen terät ovat useamman kympin kappale.  Pesemättömässä turkissa on likaa ja hiekkaa, vaikka ihan pientä hiekkapölyäkin. Se ei tee hyvää työvälineille. Sakset ja terät tylsistyvät samantien kun niillä leikkaa likaista karvaa. Niitä saa kyllä teroitettua, mutta ne kestävät vain muutaman kerran teroitusta. Eikä sekään ole halpaa, saksien teroitus 12e-20e. Koneen teristä puhumattakaan.


Eihän kampaaja tai parturi leikkaa sinunkaan tukkaasi likaisena. Selvitä koirasi turkki, miksi trimmaajan pitäisi selvittää se ja aiheuttaa koirallesi ikävää oloa? Trimmaustilanne voi olla koiralle jo omanlaisensa kokemus miksi sitä vaikeuttaa takkujen väkisin aukaisulla? Joskus turkki voi mennä takkuun vaikka sitä yrittääkin hoitaa, kyllä trimmaaja sen auki saa tai poistettua muuten.



Huolehdi trimmaus väleistä. 


Spanieleilla yleinen trimmausväli on 2kk-2,5kk. Tässä ajassa karvan tuotto on valtaisa mm. tassuissa ja korvissa. Tassujen tuuheat pitkät karvat aiheuttaa  roskien ja lian siirtymistä kotiin. Tassukarvat kuivuvat hitaammin joten se altistaa tassuja tulehduksille. Anturoiden väliin tarttuu helpolla roskia jotka voivat pesiytyä sinne ja saattavat painaa tassunpohjaa liikkeessä. Ihan kuin sinulla olisi kivi kengässä.





Korvien karvoitus kasvaa myös tuuheaksi jo parissa kuukaudessa. Luppakorvillemme on tärkeää että korvat pääsevät tuulettumaan. Säännöllinen trimmaus keventää korvalehteä jolloin korva pääsee tuulettumaan vapaammin.


Myös kuonoon ja suupieliin kasvaa taatusti karvaa. Tämä saattaa edesauttaa huulipoimujen tulehdusta.


Peräaukon suulle ja ympärille karvan kasvu on myös taattu. Koira ei osaa pyyhkiä itseään ja tuuhea kasvusto turkkia tällä alueella voi saada ulosteen tarttumaan siihen kiinni. Pidämmehän itsekkin tuon alueen siistinä ja puhtaana itsellämme.


Trimmaajan tehtävä on huolehtia koirasi turkki siistiin kuntoon, anna siihen edellytys.

Jos et itse karstaa koiraasi  trimmauksen välissä kun muutaman kerran tai pese turkkia...

niin miten ihmeessä trimmaaja pystyy sen tekemään tunnissa?


Auta siis koiraasi  edes hieman nauttimaan trimmauksesta.

Puhdas ja takuton koira trimmattavaksi.


Kanna koira sisälle trimmaamoon jotta tassut pysyvät kuivina ja hiekattomina.

Nämä muutama pieni toive on tärkeää trimmaajalle, jotta hän pääsee parhaaseen lopputulokseen.




Julkaistu Lurpassa 1-4/2020
Teksti. Mari Salminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti