lauantai 2. joulukuuta 2023

Trimmauskurssi syksyllä 2023


Lounais-Suomen Spanielikerhon näyttely ja kasvatus toimikunta järjesti 30.9.2023 trimmauskurssin.

Kurssin vetäjänä toimi Mari Sirkiä Karvasirkuksesta. Mari on valmistunut trimmaajaksi 2019 jolloin myös Karvasirkus avasi ovensa trimmaus asiakkaille. Mari asustelee Tuusulassa. Marilla on walesinspringerspanieleita ja nykyään myös villakoiria.Trimmauskurssi pidettiin Hauska-hallissa Orikedolla. Osallistujia oli koiran kanssa neljä, sekä seitsämän kuunteluoppilasta. Rotuja olivat walesin- ja englannin springerspanieli, fieldspanieli ja pumi sekä cotton de tulear.
Kurssilla käytiin läpi koiran pesua. Likainen karva takkuuntuu, kun lika karvassa hankautuu toiseen karvaan. Puhdas karva ei tartu niin helposti toiseen karvaan. Kaupungissa tai taajamissa, joissa on runsas liikenne ja sen myötä muun muassa enemmän autojen saasteita, turkki likaantuu helpommin. Kun karva on likainen myös iho on likainen. Harjaa koiraasi säännöllisesti ihoon asti. Säännöllinen pesu  ja hoitoaineen käyttö ovat tärkeitä. 
Turkinhoidossa spanielille karsta on paras harja, harjaa huolellisesti mutta hellästi. Karstan piikeillä ei saa hakata ihoa. Käytä takkuihin takunselvityssuihketta. Tiheä ja harva kampa ei vahingoita karvaa.
Karsta


Pohjavillan poistoon sopii coatking-malliset harat:
Andis harava

Kun peset koiran, kuivaa se pesun jälkeen. Viileällä ilmalla tai talvella, märäksi tai kosteaksi jäänyt koira voi altistaa vesihännälle.


Trimmauksessa karvan tulee olla aina puhdas. Likainen karva tylsistyttää sakset ja trimmauskoneen terän.

Saksista käytetään lyhyet suorat sakset tassuihin, pidemmät suorat sakset muotoiluun. Ohennussakset kohtiin joihin ei saisi jäädä näkyvää leikkuujälkeä. Mitä tiheämpi terä ohennussaksissa on, sitä sileämpi trimmaus jäljestä tulee. Ohennussaksilla tasoitetaan koneella ajeltu raja turkissa.
Kun olet hankkimassa saksia itsellesi, olisi hyvä saada kokeilla miten ne istuvat käteesi.

Leikkaa koiran kynnet viikon-kahden välein. Kynsiviilalla tai kynsitrimmerillä saat tasoitettua kynsien leikkuupinnan.


Trimmauskone, akulla tai johdolla, on mieltymys kysymys. Akkukone on joustavampi käyttää kun johto ei ole tiellä.Spanielien trimmaukseen yleisin terä numero 10, jolla ajellaan korvat, kaulan alue ja peräaukon ympärys. Konetta kannattaa huoltaa säännöllisesti, voi vaikka hammasharjalla puhdistaa terän alta, sekä itse leikkuuterä. Muista myös öljytä terä.

'


Selkäkarvan, päälaen, korvien, kylkien ja reisien nyppimiseen trimmauskivi sekä sormikumit ovat hyvä apu. Magneesiumjauhe antaa pitoa karvan nyppimiseen.  
Mari näytti omalla koirallaan miten mistäkin kohtaa spanielia trimmataan jonka jälkeen jokainen trimmasi oman koiransa.


 


Kurssilla oli lämmin ja leppoisa tunnelma, koiratkin taisivat nauttia mukavasta päivästä.

 

Teksti: Mari Salminen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti