keskiviikko 18. tammikuuta 2023

Kokeilussa vesiterapia


 


 

Vilman yllyttämänä lähdettiin Simonin kanssa kokeilemaan vesiterapiaa Koira-apu Hukanhuomaan Oona Mäkiniemen luo Raisioon. Simon on seitsemän vuotias perusterve kotikoira. Vaikka mitään akuuttia ongelmaa ei ole ollut, ajattelin terapian tuovan lisätietoa Simonin kunnosta ja onhan se aina hyvä saada ulkopuolinen näkemys koiransa voinnista. 

Oona Mäkiniemi on eläinalan ammattilainen Pöytyältä. Hän on opiskellut Koirakuntosalilla Vesilahdessa ja valmistunut koulutetuksi koirahierojaksi maaliskuussa 2020. Ammatiltaan Oona on klinikkaeläinhoitaja ja hän on työskennellyt muun muassa Eläinsairaala Vettorissa viiden vuoden ajan. Oona on laajasti kiinnostunut koirista ja hän on käynyt kehätoimitsijakurssin sekä kasvattajan perus- ja jatkokurssin. Oona jakaa vastaanottotilansa eläinfysioterapia DH-fysion kanssa.



Oonan oma rotu on siperianhusky, joita hänellä on kotona kymmenen. Koiriensa kanssa Oona harrastaa valjakkourheilua, kilpailemista ja näyttelyitä. Harrastuksesta on tullut elämäntapa jonka ympärillä arki pyörii. Koirat ovat sekä urheilukavereita että sohvaperunoita. 

Kun tulimme paikalle, Simon oli käynyt tarpeillaan ja syömisestä oli vierähtänyt jo muutama tunti. Eihän kukaan voi vesijumpata täydellä vatsalla. Mitään risuja, takkuja tai likaa ei turkissa saa olla. Veden hygieniasta pidetään huolta. Vesi suodatetaan, vaihdetaan ja allas pestään päivittäin.
Mukana meillä oli Simonin oma pyyhe ja oma kylpytakki kotimatkaa varten. Cockeri kun ei heti kuivu. Herkkujakin olisi saanut ottaa mukaan tarvittaessa. Niitä Simon ei kuitenkaan tarvinnut.
 
Vesiterapia hyödyntää veden ominaisuuksia, esimerkiksi nostetta, hydrostaattista painetta sekä vastusta. Nostetta hyödynnetään esimerkiksi heikkojen lihasten ja kipeiden nivelien hoitoon. Hydrostaattista painetta käytetään vähentämään turvotusta kudoksissa ja nivelissä, vedenpaine myös tukee niveliä. Vastus on suurempi kuin maalla, mikä lisää lihasten voimaa ja kestävyyttä sekä parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa. Vesiterapia lisää myös nivelten liikeratoja, sekä parantaa koordinaatiota ja tasapainoa. Sen oikein näkee kun koira tekee työtä altaassa.
 
Vesialtaassa on mahdollisuus kävelyttää tai juoksuttaa ylämäkeen, mikä parantaa kohdistusta lantioon sekä takajalkojen isoille lihaksille. Aika hyvä treeni näyttelykoirallekin! 
 
Vesiterapia tukee koiran normaalia liikkumista, siinä ei tule kontrolloimattomia liikkeitä. Siinä pystytään vaikuttamaan nivelten liikeratoihin eri tavalla kuin uidessa. Liikkeiden ja harjoittelun seuraaminen olikin helppoa ja todella kiinnostavaa.
 
Vesiterapia sopii lähes kaikille koirille. Joitakin esteitä vesiterapialle kuitenkin on, kuten tarttuvat taudit, avohaavat, tulehdukset ja ihosairaudet, sekä tiineys ja juoksut. Jos koiralla on kasvaimia, epilepsia tai sydänvika niin eläinlääkäriä tulisia konsultoida etukäteen. Jos koiralla on leikkaushaava, se voidaan suojata vaseliinilla. Vesiterapia sopii tuki- ja liikuntaelinten ongelmista kärsiville, vammoista ja leikkauksista toipuville, ortopedisten ja neurologisten ongelmien hoitoon, sekä koiran fyysisen kunnon parantamiseen ja painonpudotuksen tueksi.
 
Päätös yrittäjyydestä ei ollut Oonalle helppoa ja se vaati rohkeutta hypätä tuntemattomaan. Hän on kuitenkin kokenut että yrittäjyys on tarjonnut mahdollisuuden asiakkaan ja potilaan henkilökohtaiseen kohtaamiseen, sekä hoidon tavoitteiden aktiiviseen seurantaan. Oonan tavoitteena on tarjota positiivinen ja käytännönläheinen hoitokokemus. 
 
 
 
Missä kävimme:                                            
Koira-apu Hukanhuoman
Oona Mäkiniemi
040 1264 053
Tasalan aukio 5,
21200 Raisio
www.hukanhuoman.fi





Julkaistu Lurpassa nro
Teksti: Annika Kontturi-Salmi
Kuvat: Vilma Saarinen, Annika Kontturi-Salmi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti